Ett andetag som gör sommaren starkare

21 juli 2020 Mikael Barani

Ah, dessa perfekta förmiddagar som bara juli månad i Sverige kan uppbringa. De tillfällen då vädret är alldeles perfekt – inte för varmt med en ljummen vind som svalkar lätt. Det är vid dessa tillfällen som det bara är att luta sig tillbaka och njuta av tillvaron.
Speciellt i dessa tider då man lätt kan hamna i oro över det rådande världsläget. Därför, för en stund, låt dina tankar släppa taget om allt det som händer i världen och låtsas att detta Nu är allt som överhuvudtaget existerar.

Gå sakta igenom dina sinnen, det ena efter den andra. Känn dina andetag färdas genom bröstet och få din mage att vidga sig. Hör ljudet av grannen som lyssnar på en låt med ett mäktigt solo från en saxofon. Känn hur sommarvinden dansar över ditt ansikte och nedför dina armar.
Allt det där händer i detta fantastiska Nu. Denna stund som egentligen är det enda som vi med säkerhet kan säga existerar. Imorgon har trots allt inte anlänt, och igår… ja den dagen kan lika gärna bara ha varit en dröm.

Om du fortsätter att upprepa denna metod – dag efter dag – så kommer du snart att märka att den faktiskt skänker livet ett lugn. Enkelt sagt kan man säga att det är en metod för acceptans. Genom att ta in det som faktiskt sker, med alla dina sinne, så lär du din hjärna också att acceptera vad som händer nu i andra sammanhang. 
Det gör det lättare att hindra tankarna från att skena iväg när du känner oro, stress och liknande känslor. Rädsla och oro är trots allt hjärnan som målar upp scenarion som inte har hänt ännu – men som känns verkliga.

Så gör det till en vana att göra en sådan här enklare meditation: Gå igenom dina sinnen och känn efter vad de uppfattar. Om inte annat så kommer du att känna dig rofylld just i den stund när du gör detta. 

Fler nyheter