Från budbärare till budbil

11 december 2019 Lily Hansen
Från budbärare till budbil

Ett bud är någon som snabbt hämtar något för att snabbt leverera det till en annan plats. Funktionen bud har funnits i tusentals år och kallades ursprungligen för budbärare, och det som då levererades var viktig information. Det kunde vara uppdatering om hur det gick i ett krig eller någon annan information som snabbt behövde komma fram till berörda personer. Budbäraren på den tiden tog sig fram med häst, eller ännu tidigare till fots. Men trots att det idag finns många olika lösningar för bud, så är ändå den vanligaste att man fraktar budet med någon typ av fordon.

 

 

Olika slags frakt

 

Skillnaden mellan en bil som kör bud och övriga transportörer är oftast att man har kortare framförhållning från kundens sida. Budbilen kontaktas oftast när det är en snabb och mer eller mindre akut leverans som behöver utföras. Men fraktbolagen som kör bud kan även ta uppdrag som är mer planerade och fasta. Budfirmor har alltifrån små pickuper till stora lastbilar och kan köra såväl vanligt gods som kyltransport vid behov. Bud som kör kyltransport fraktar oftast matvaror men kan även köra annat som kräver kyla, som till exempel olika slags mediciner.

 

Frakt av matvaror

 

Bud som kör kyltransporter har ett ansvar att inte bryta kylkedjan. Kylkedjan kallas vägen som produkten tar från producentens lager och till mottagaren eller konsumenten. Däremellan är det transporter med bud eller annat och kanske ett eller flera lager och terminaler. Temperaturen ska ligga mellan 2 till 8 plusgrader för kylvaror och högst minus 18 för frysvaror, för att produkten ska hålla sig inom kylkedjan. Ett bud som kör kyltransport kan till exempel hoppa in när det är högre tryck på matvarubutiken eller restaurangen, eller om en ordinarie kyltransport gått sönder. Men många använder bud för kyltransporter eftersom de har som affärsidé att vara snabbare och smidigare. 

Fler nyheter