Kak- och brödkultur på konditori i Huddinge

15 juni 2022 patrick pettersson

editorial

Det är många som tycker att det är roligt att baka. Se bara på alla bakprogram på tv, till exempel Hela Sverige bakar. Som bakningsintresserad är det också roligt att titta på de utländska varianterna av programmet. Då inser man hur präglade bakverk är av det land och den kultur man lever i. 

Även när man går på konditori eller bageri kan man notera detta. Åtminstone vad gäller kakor så har vi våra typiskt svenska varianter. Det är bara att gå in på till exempel ett Konditori i Huddinge så ser man detta. Allt efter säsong, så finns det lussekatter och pepparkakor eller semlor. Vad gäller tårtor så är den ursvenska prinsesstårta alltid en stor favorit.

Utländska brödtyper går hem

Om man i stället vänder blicken till brödhyllan i konditoriet så kan man få ett något annorlunda intryck. Det finns säkert fortfarande bagare som bakar sirapslimpa och kavring, men andra brödkulturer har verkligen gjort intåg i den svenska brödhyllan. 

Man kommer säkerligen att hitta baguetter. De har funnits här så länge att det knappast känns nytt längre. På hyllan med grovbröd ligger det säkert danska rågbröd, men kanske har även de finska bröden hittat dit.

 

Konditori

 

Surdegsbröd har fått nytt uppsving

En sak som varje bagare med självaktning ägnar sig åt nu för tiden är att baka surdegsbröd. Det är i och för sig en typ av bröd som har funnits i den svenska brödkulturen sedan mycket länge.  Dock har den väl mer eller mindre varit utkonkurrerad av vita och fluffiga bröd under många år. 

På senare år har surdegsbröd tagit revansch och blivit allt mer populära igen. Tack vare långa jästider så får de en alldeles speciell karaktär, som uppskattas av många. Det är många som menar att bröden är nyttigare, jämfört med snabbjästa bröd. Ett tips är att testa surdegsbröd i stället för att följa en strikt lågkolhydratkost, för bröd är gott.

Fler nyheter