När det är dags att byta fönster på villan

25 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

När det är dags att byta fönster

Ser din villas fönster lite tråkiga och daterade ut? Har fåglarna lättare att komma in än du själv? Påminner ljudet av hagel som studsar mot ditt tak dig om att det är hög tid att ge de gamla ramarna en ny chansning? Om så är fallet är det förmodligen dags att bita i den ordspråksmässiga bollen och investera i några nya fönster. Men vänta! Det finns mer att tänka på än bara stil – energieffektivitet, kostnad och hållbarhet spelar också in. Så var inte rädd – här är några enkla tips för att se till att bytet av fönstren i din villa inte kommer att kosta allt för mycket pengar.

1. Investera i kvalitetsmaterial: Vinyl, glasfiber och trä är alla lämpliga alternativ när det gäller fönsterkarmar. Vinyl är dock ofta det billigaste alternativet och kräver mycket lite underhåll under sin livslängd. Det råkar också vara det mest energieffektiva valet, eftersom det lätt kan fånga upp värme under vintermånaderna och hålla kall luft ut.

2. Överväg låg-E-beläggning: Om du vill ha ett extra skydd mot väder och vind kan det vara värt att investera i en låg-E-beläggning. Denna speciella typ av fönsterbeläggning blockerar ultravioletta strålar från solen och bidrar till att minska energikostnaderna genom att hjälpa till att hålla värmen inomhus under vintermånaderna och minska kylkostnaderna under på sommaren.

fönster

Dubbla eller tre glas?

3. Överväg dubbla eller tredubbla fönster: Om du letar efter en extra energibesparande lösning kan du överväga att investera i dubbla eller tredubbla fönster. Detta är speciella typer av fönster med flera lager som hjälper till att hålla värmen inne och kylan ute mer effektivt än enkelglasalternativ. De tenderar också att vara mer hållbara och kostnadseffektiva.

4. Undersök lokala program för energirabatter: Du kanske blir överraskad om du upptäcker att kommunen du bor i eller ditt lokala elbolag erbjuder program för energirabatter som är särskilt utformade för att kompensera kostnaden för nya fönster.

Känns det som för mycket att tänka på? Kontakta någon som sysslar med fönster istället och be dem om råd. Ett tips är Göteborgsfönster de kan allt som finns att kunna om fönster.

Fler nyheter