Relining som håller i femtio år

19 februari 2022 Lily Hansen

editorial

Den som har erfarenhet av äldre fastigheter vet att förr eller senare blir det problem med rörsystemet. Äldre avloppsrör av gjutjärn är visserligen rustika men de utsätts hela tiden för slitage och temperaturväxlingar. Till slut behöver de bytas ut eller renoveras.

Man kan välja den traditionella metoden att byta ut alla rör och göra ett så kallat stambyte. Detta innebär att man gräver och river upp befintliga rör och ersätter med nya. Arbetet är omfattande och de boende kan under vissa omständigheter behöva ersättningsboende. De som väljer att bo kvar uppmanas att skärma av delar av lägenheten. Avlopp i kök, badrum och toalett går inte att använda medan arbetet pågår. Buller och damm kommer att störa och fastigheten blir som en byggarbetsplats.

Som alternativ kan man välja den moderna metod som kallas relining eller rörinfodring. Metoden gör det möjligt att undersöka, rensa och renovera avloppsledningar där de är. Man behöver inte gräva eller riva. Kontaktar man företag som arbetar med relining inspekterar de fastigheten och lämnar offert.

 

Relining

 

Relining är en investering som ger starka och rena rör i många år

Relining är ett enkelt och modernt sätt att renovera äldre avloppsrör. Metoden bygger på att man applicerar en ny skyddande yta på rörens insida. Skador och slitage jämnas ut och rören blir lika starka eller starkare än de var när de installerades.

Som första åtgärd filmas alla dag- och spillvattenrör från insidan för att konstatera vad som behöver åtgärdas. Därefter spolar man rören med hett vatten för att rengöra dem. När ytan är ren kan man applicera det skyddande materialet med hjälp av tryckluft.

Alla sprickor, skarvar och håligheter fylls igen och insidan blir åter slät. Vattnet kommer att kunna rinna ner utan hinder. Materialet som är testat och godkänt av olika certifieringsinstitut i flertalet länder har en hållbarhet på hela femtio år.

Fler nyheter