Sjukförsäkring får du med Afa Försäkring

03 augusti 2020 william eriksson

Man kan bli hastigt sjuk helt oväntat, halka omkull och skada sig eller få problem under en graviditet. Du styr inte alltid det som händer, och fast du har lovat att jobba extra, så blev det tvärtom istället. En längre tids sjukskrivning är också påfrestande för humöret och ekonomin. 

Arbetar du på ett ställe med kollektivavtal, kan du ha rätt till ytterligare ersättning utöver vad Försäkringskassan betalar. Arbetsgivaren har betalat in en avgift för Afa-försäkring åt sina anställda, och det är något som man till vardags inte tänker så mycket på. Men när du blir sjuk och sjuklönen tar slut, träder denna sjukförsäkring in och förstärker din ekonomi. 

 

Fördelar med facket

För arbetsgivaren är det en bra sak att kunna visa att man bryr sig om sin personal. Det är också många, både leverantörer, kunder och arbetssökande, som förväntar sig att arbetsgivaren är ansluten till kollektivavtal. Blir du långtidssjukskriven får du ta del av denna försäkring även om du inte själv är medlem i något fackförbund, för det är företaget som är anslutet och har betalat avgiften. 

 

 

Ansök själv på nätet

Det du måste göra är dock att själv ansöka om försäkringsersättningen på afaforsakring.se och skriva in lite uppgifter. Det är inte svårt, men du kan ju be jobbet om hjälp även fast du ansöker själv. Gå in med Bank-ID, ange företagets namn och organisationsnummer och ha ditt läkarintyg till hands. Där finns det en diagnoskod, som du också skriver in i ansökan. 

Det finns många situationer då man kan få ersättning, och det gäller till exempel om man har aktivitetsersättning eller föräldrapenning. Dessutom finns det försäkring som täcker in avsättning till tjänstepension, för den betalar inte arbetsgivaren heller in när sjuklönedagarna är slut. Då har du ju inga lönepengar alls från jobbet, och under tiden du är långtidssjuk går en Afa-försäkring in istället.

Fler nyheter