Skydda katten med ett balkongnät

02 mars 2021 jonas olsson

En balkong kan vara en fin utsiktsplats för familjens katt. Katter älskar att sitta och titta ut och spana. Men för att balkongen ska vara säker och katten inte riskerar att ramla ner kan man sätta upp ett balkongnät. Enligt djurskyddslagen måste det också finnas ett nät om balkongen sitter mer än fem meter över marken och om katten vistas där ensam.

Men även om balkongen sitter längre ner kan det vara bra med ett balkongnät då det också hindrar katten från att hoppa ner. Då slipper man oroa sig för att katten ska springa bort och man kan även låta balkongdörren stå öppen när man vill och vädra. Men ett balkongnät kan också vara en bra lösning om man har fåglar eller andra djur som man inte vill ska försvinna ut. 

 

Bästa balkongnätet

Det är viktigt att man väljer ett kattnät av bra kvalitet och som inte går sönder om katten biter eller klöser. Ett nät av bra kvalitet är också UV-resistent och klara av att utsättas för stark sol, regn och kyla utan att försämras. Det har heller inte för stora maskor och passar även till små katter. Men det är viktigt att nätet går att monteras på ett sådant sätt att det inte uppstår glipor, eftersom en katt annars lätt kan slinka ut. Kattnät finns också i flera olika färger som grönt, svart och vitt, men det finns även transparenta balkongnät om man inte vill begränsa utsikten. 

Ofta kan man hitta balkongnät i standardmått som passar de flesta balkonger, men man kan även köpa balkongnät som metervara. Detta kan vara särskilt bra om man vill sätta upp ett nät för ett fönster och på så vis förhindra att katten ramlar eller hoppar ut när man öppnar fönster. Kattnät brukar man kunna hitta i djuraffärer men går också att beställa på internet. 

Fler nyheter