Tjänstepension – vad är det?

02 juni 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Vad är tjänstepension?

Letar du efter ett nytt sätt att planera ditt pensionärsliv? Vill du kunna köpa det där strandhuset vid kusten och leva dina gyllene år genom att göra det som gör dig riktigt lycklig? Då kan du prova en tjänstepension! Det är lustigt eftersom ”tjänstepension” låter som något seriöst, men i själva verket innebär det bara att man använder sig av ett system med avdrag på lönen. Så även om du inte kan jargongen ännu, oroa dig inte – jag lovar att det här inlägget ger alla svar i lekmannatermer (med en extra gnutta humor!). Läs vidare för att få reda på allt från vad en tjänstepension är och varför den kan vara vettig för dig eller inte.

En tjänstepension är ett system som uppmuntrar dig att föra över en del av din lön till en pensionfond. Alltså, när du gör detta, kommer du att få rabatt på skatterna . De pengar som går till fonden kommer att bygga upp en större summa att ta ut när du är redo att börja pensionera dig. Oftast måste man ha ett visst antal år inne i systemet för att vara berättigad att ta ut sina pengar. Detta kallas för en lock-in-period. Vanligtvis kan du inte ta bort dem från fonden innan denna tid har gått, även om det finns undantag under vissa omständigheter. För att se exakt vad som gäller, kolla in afaforsakring.se

avsättning till tjänstepension

Fördelar med systemet

Vad är då fördelen med en tjänstepension? För det första, du har möjlighet att få ett skatteavdrag och spara mer pengar som annars hade gått till skatten. För det andra, fonden kommer att växa över tiden tack vare investeringar som görs med din pensionerade pengar. Detta betyder att du kan ha ett stort belopp redo när du är berättigad att ta ut pengarna. Och sist men inte minst, det är en mycket lättare metod för att spara för pension med tanke på att fonden automatiskt drar från din lön varje månad.

Fler nyheter