Virussanering kan minska smittspridning

08 februari 2022 jonas olsson

editorial

Det finns olika sätt att bli av med virus på. Eller “bli av med” är kanske fel uttryckt. Men att undvika onödig smittspridning åtminstone. Det har du om inte annat lärt dig från 2020 och framåt och efter att alla plötsligt hade lärt sig namnet Anders Tegnell. 

Då pratade man om att hålla avstånd, använda munskydd i kollektivtrafiken och att stanna hemma när man var sjuk. Bra råd naturligtvis, men ibland krävs det också lite mer konkreta metoder. Som virussanering till exempel.

Virussanering handlar om att desinfektera ytor och föremål där virus annars riskerar att fastna. Inte bara fastna, utan även hoppa över till en annan människa som kommer i kontakt med objektet i fråga. Handsprit är ett sådant exempel, men för just sanering kan det krävas lite mer “extrema” åtgärdet. Alkoholbaserade desinfektionsmedel är visserligen generellt väldigt nyttigt, men ibland kan även Virkon vara ett rekommenderat alternativ mot virus.

 

virussanering

 

Redo inför nästa pandemi

Just Virkon är ett väldigt bra alternativ mot bakterier och svamp, men biter även mot virus. Dessutom är det inte farligt för miljön. Det innebär att om du har använt för mycket och har ett överskott kan du utan problem hälla ut resterna i avloppet. Utan konsekvenser för miljön. 

Virkon är en typ av medel som du kan använda för att sanera toaletter. Det är dumt att gå in och använda samma toalett som någon som har influensa eller vinterkräksjuka. Genom att sanera med exempelvis Virkon är då ett effektivt sätt att åtminstone minska risken för att nästa person som använder toaletten ska bli smittad.

Genom att var mer försiktig med hur vi umgås och hur vi håller rent efter varandra kanske det går att undvika en ny pandemi. Om inte annat så kanske det går att förbereda sig för hur den ska hanteras om den väl slår till. Så pass viktigt är det med virussanering.

Fler nyheter