Rubiks kub — portabel underhållning utan skärm

20 maj 2020 Cecilia Olsson

Spel är underhållande och kan vissa gånger också vara lärorikt. Det är enkelt att fastna i ett spel i timtal utan att man är medveten om det, något som kan vara både bra och dåligt beroende på om man har tid att slösa eller ej.

De allra flesta spelar spel på telefonen eller surfplattan eftersom de är smidiga att ta med var man än går. Nackdelen med det är att det kan bli väldigt många timmar spenderade framför en skärm, vilket kan vara slitsamt både för ögonen och hjärnan. Det kan därför vara bra att ha lite omväxling så att man inte fastnar framför skärmen hela dagarna.

Ett skärmlöst ”spel” som underhåller 

Istället för telefon- och dataspel kan man till exempel testa en Rubiks kub. Den kan ge många timmars utmaning och underhållning utan att man behöver anstränga ögonen. En Rubiks kub är lika lätt att ta med som en surfplatta och trots att det bara är en kub så kan den utmana på flera sätt.

En bra första utmaning är att lära sig lösa kuben, här finns det vissa mönster man kan följa för att göra det lättare, man hittar lösningar bland annat på MasterCubeStore.se. När man känner att man har fått in snitsen så kan man börja ta tid på hur snabbt man kan lösa kuben eller på hur få drag man kan göra det. Vill man ha ännu större utmaning kan man till exempel göra det med en hand eller med förbundna ögon.

Den klassiska Rubiks kuben är 3×3 och har 54 rutor i sex färger, målet är att få varje sida på kuben enfärgad. 

Om man tycker att den klassiska Rubiks kuben känns svår så kan man börja med att testa en 2×2 kub istället. Hos MasterCubeStore finns 2×2 rubiks samt hundratals andra kuber från olika märken.

Fler nyheter